Fashion revolution 2017

av | apr 24, 2017 | ANDfair, Arbetsförhållanden, Fairtrade, Inspiration, Slow fashion

Who made my clothes?

Den 24 april 2013 kollapsade textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh. På grund av denna tragiska händelse, bland många andra inom textilindustrin, kom Fashion revolution till. En global rörelse som är till för att lyfta frågan om transparens, hållbarhet och de sociala frågorna i textilindustrin. Den 24-30 april varje år sedan 2013 belyser man dessa frågorna lite extra i kampen för en sund och mänsklig textilindustri.

Jag har skrivit om detta tidigare, både här och här och här och tänker att de texterna är lika aktuella fortfarande, så läs gärna. Dock har lite förändrats sen jag skrev dem, jag driver inte webshopen ANDfair längre och jobbar inte lika aktivt och offensivt med frågorna på samma sätt. Vilket jag på ett sätt saknar väldigt mycket, men jag saknar inte webshopsarbetet lika mycket. För en sak jag kom fram till under de åren jag drev ANDfair var att mitt språk och mina verktyg är att vara kreativ med händer, att skapa, forma och tillverka både själv och med hjälp av andra. Jag strävar nu efter att kombinera de två delarna istället, att skapa produkter och kläder som är schyssta för både människor och natur. Det är ett komplext område och inte helt lätt att motivera varför man ska skapa fler saker till en värld som skulle må bättre av färre. Samtidigt tänker jag att det inte är fel då det inte är fel att njuta av fina saker eller att njuta av att skapa vackra saker, bara man gör det med  sundhet och ansvar. Det är okej och faktiskt helt fantastiskt.

När jag stängde ner ANDfair såg jag inte det som ett slut, kanske kommer ANDfair tillbaka i en ny skepnad någon dag. Eller inte. Det visar sig.

Hur som helst vill jag utmana dig att att fråga vem som ligger bakom dina kläder, #whomademyclothes och kanske kan det vara en idé att fundera en gång extra nästa gång du shoppar något nytt och fint och kanske ha Vivienne Westwoods kända citat med i bakhuvudet.

”Buy less. Choose well. Make it last.”

0 kommentarer