WHO MADE MY CLOTHES

av | apr 18, 2016 | Arbetsförhållanden, Slow fashion

 Fashion revolution week

Den 24 april är det tre år sen den omtalade kollapsen av Rana Plaza i Bangladesh ägde rum. Som en följd av det startades kampanjen Who made my clothes året efter. Jag har årligen skrivit om den här och här. Fashion revolution går från en dag till en vecka i år med start idag den 18 april och fortsätter till den 24 april. Veckan är till för att lyfta fram de människorna som står bakom produktionen av alla de plagg vi bär. Join the revolution! Var nyfiken och fråga både dig och märket vem som står bakom ditt plagg.

Många snackar hållbarhet nuförtiden och det är ett välkänt begrepp. Ibland blir det nästan så uttjatat att man blir lite matt. Visst är det jättebra att man börjar bli medveten om att det är något som måste tas på allvar, men jag kan fortfarande uppleva det som att det ofta stannar vid miljön och att man sen inte orkar dra det längre. För mig handlar det fortfarande om människor i första hand. Min uppfattning är att man måste börja hos människan, så att vi sen tillsammans kan ta hand om miljön. Och sen tänker jag lite krasst att man kan göra mer, snacka lite mindre. Det behöver inte vara så krångligt. Ett bra exempel är ju att använda #whomademyclothes och fråga både sig själv och den som står bakom märket vem det faktiskt är som lagt ner tid och energi för att man ska kunna bära något man gillar.

Jag lanserade webshopen ANDfair bara några veckor innan kollapsen av Rana Plaza som ett resultat av en frustration till att det inte fanns så mycket hållbart producerat mode att få tillgång till i Sverige. Nu, tre år senare händer det mer på den fronten. Ett exempel är Filippa Ks kampanj om transparens där de lyfter fram sina leverantörer på bland annat deras Instagramkonto. Jag ser det som ett jättestort steg i en bransch där det annars är mycket hysch hysch om var man producerar.

När jag började skriva detta inlägget insåg jag att jag nog saknar ANDfair lite. Jag känner mig stolt över vad jag åstadkom med det projektet. Så i sann recycle-anda så återanvänder jag några godbitar från bildarkivet. Det är verkligen inte årets nyheter, men plagg och accessoarer som fungerar år efter år.

The-Baand-nyheter

Härliga baskläder i mjukaste ekologiska bomullen från The Baand

Classic-fedora-Pachacuti

Den perfekta panamahatten från Pachacuti.

Moyi_moyi-Bucket_bag_black_dust_bag

Den populära Apapa bucket bag från Moyi Moyi

mikiko_black

Favoritkofta från favoritmärket Aiayu

KOWTOW-Twenty-Times-Dress_011_hours-print

Förra sommarens favoritklänning från Kowtow

 

0 kommentarer