Helsingborg Art week

av | okt 5, 2017 | Inspiration

Konst på stan

Jag ingår i ett litet influensernätverk här i Helsingborg. Vi började träffas i samband med en brunch i våras. I fredags blev vi i detta nätverk inbjudna till en liten prewiev av Helsingborg Art week som Kulturhotellet anordnar. Ett konstevent som sträcker sig över denna veckan och som samlar lokala och internationella konstnärer att ställa ut i olika lokaler och offentliga miljöer runtomkring i stan. Tanken är att man ska kunna se hela stan som ett stort galleri.

Cyklandes runt i stan fick vi en liten inblick i vad som visas under veckan och vi fick även små presentationer av olika verk från konstnärerna själva. Mer info kan man läsa på hemsidan.

Jag tycker det är fantastiskt när konst blir en del av den offentliga miljön. Att den inte bara anpassas till väggar inomhus utan mer blir en del av vardagen. Därför tycker jag att bilden ovan förstärks med hjälp av arbetsdammsugaren som någon placerat utan tanke bredvid.

Ute på Gåsebäck, ett område som tyvärr inte många passerar fick ett antal graffitikonstnärer skapa fritt på bropelare. Vilket på något sätt känns som en naturlig plats för denna typ av konst. Jag tycker det är fantastiskt och förstärker den ofta gråa miljön i industriområde. Men jag kunde inte låta bli att fundera kring var gränserna går för konstgenrer inom givna ramar. Graffiti som har sitt ursprung i det förbjudna, att skapa på platser som ej är tillåtna. När det sen ges en angiven plats, kan man hämmas i sitt skapande då? Egentligen handlar inte de tankarna enbart om graffitin i detta fallet, utan generellt för konstnärer. Konst för mig är ett utforskande av det som finns utanför ramarna. Att tänja på gränserna. För den sakens skull vill jag ändå påpeka att jag inte är för olovliga saker. Och det kanske är det som är så intressant för denna konstformen, var går gränsen och kan man sätta gränser.

Rundturen avslutades i alla fall med en workshop där vi fick testa graffiti och måla fritt. Svårare än man kunde tro. Kanske för att det blåste en del och vi sprejade på uppspänd plastfolie. En rak linje blev inte så rak…. Eller så är kanske bara inte graffiti mitt uttryckssätt.

Dock var inte dagen slut där. Vår eftermiddag gick över i en staycation. Hur ofta checkar man in på hotell i sin egen stad? Jag har aldrig gjort det, men det var just det vi fick göra. Vi kickade helt enkelt igång helgen med att checka in på Hotell Mollbergs. Döm om min förvåning när jag öppnade min dörr till en svit. Jackpot, tack så mycket! Mysigt och väldigt bekvämt. Hotell Mollberg ligger dessutom mitt i stan och från min balkong hade man sundsutsikt. Ett väldigt pampigt hotell och i frukostmatsalen får man en känsla av att man befinner sig i en bistro i Paris.

Efter lite återhämtning av en eftermiddag full av intryck möttes vi upp på Kol & Cocktail för middag. God middag, skön stämning och härligt sällskap. Livsnjut helt enkelt.

Tack snälla Visit Helsingborg som ordnade en härlig eftermiddag, tack Hotell Mollberg för en lyxig övernattning och tack till Kol & Cocktail för en riktigt trevlig kväll! Dessutom tack Ida, Annika, Johanna och Lisa för sällskapet!

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

0 kommentarer