Ethical Fashion Show

av | jul 5, 2013 | ANDfair, Inspiration | 2 Kommentarer

Ethical fashion show

 

If you do it right

Igår var jag iväg en sväng till Berlin på Ethical Fashion Show för att kolla in lite nya märken till ANDfair. Första gången för mig både på mässan och i Berlin, så planen var mässa på förmiddagen och inspirationsrunda och intensiv sightseeing på eftermiddagen. Späckat schema gör en mosig både i huvud och kropp och kvällen toppades med 1 timmes försenat flyg hem, lite drygt när det inte ens tar en timme att flyga.

Ethical Fashion Show är en blandning av både närproducerat, fair trade produktion, upcycling och ekologisk inriktning. Det är ingen stor mässa och tyvärr kan jag sakna mer intressant design. Visst är det en smaksak, men ibland tippar det lätt över till stereotypiskt ekomode där själva värderingarna är så starka att designen stannar av och glöms bort. Lite hårda ord kanske, men man får ju inte glömma att det är produkten som säljer. Därför gillar jag när varumärken som fokuserar på hållbarhet, spelar på samma arena som alla andra varumärken. För ett miljö och etiskt hållbart arbetssätt fungerar att appliceras på vilket mode som helst och därför är design en lika viktig del.

Studio Jux

Anledningen till att besöket på mässan var i första hand att kolla in holländska märket Studio Jux, som jag spanat in sedan tidigare. Hos Studio Jux står sunda arbetsvillkor i centrum och de producerar det mesta i sin egna fabrik i Nepal. De har även produktion i en fabrik i Amsterdam för att korta vissa transporter när textilproduktionen sker på närmre håll. Studio Jux samarbetar med projekt som innebär fler arbetstillfällen i Nepal. Ett exempel är handstickade plagg där kvinnor får sitta hemma och sticka för att även ha möjlighet att ta hand om sina barn.

Det blev inga ordrar lagda igår, utan jag avvaktar lite till man får sitta i lugn och ro och gå igenom det för att se vilka godbitar som får hamna i shopen.

Berlindörr

Historia

Som sagt så blev det en snabb tur på stan för att kolla in denna kreativa metropol. Höll mig till stadsdelen Mitte som är fylld av många intressanta butiker, matställen och gallerier. Ett fantastiskt område där många gamla byggnader finns kvar sedan kriget och det var en magisk känsla att gå runt och se spår från en historia som man känner till så väl, men inte kunnat ta på tidigare. Det blev så verkligt.

Som sagt så var området fullt med intressanta butiker, främst klädbutiker. En butik som jag inte kunde lämna utan att köpa med mig en lite från var bok/magasinbutiken Do you read me?. Fina böcker och magasin för inspiration och ögongodis. Svårt att gå därifrån utan nått faktiskt.

Berlin har mycket att erbjuda och det räcker ju inte med en dag, men det är kul att ha fått ta del av en liten bit. Hoppas vi ses snart igen!

2 Kommentarer

    • Annika Göth Nilsson

      Spännande med Slow Fashion projektet. Ser fram emot att följa det!