SLOW FASHION DEL 1

av | feb 11, 2014 | Slow fashion | 1 kommentar

Slow fashion del 1

Vad är Slow fashion?

Vi är alla del av en större helhet, det är dags att börja se sig själv som en pusselbit. Inspirerad av JohannaNs Slow fashion projekt, som Johanna drog igång förra året, är det dags för ANDfair att undersöka ämnet.

Med inspiration från Slow food rörelsen, som är en motkraft till snabbmatsfenomenet, handlar Slow fashion om att sakta ner och prioritera, tänka efter och välja mer hållbara lösningar inom modeområdet. Där nöjet med mode är sammankopplat med medvetenhet och ansvar.

Vad är då hållbara lösningar? Inom Slow fashion handlar det om att välja mode som producerats med ett socialt och miljömässigt ansvar där kvalitet och stil går före trender och snabba kap. Slow fashion innefattar allt från up-cylce, re-used, ekologiska material och bra produktionsmetoder till närproducerat och produkter producerade med ett socialt ansvar. Det kan handla om plagg som endast görs i enstaka exemplar till massproduktion. Det finns alltså hur mycket som helst att välja mellan när man ger sig in i Slow fashion rörelsen. Gemensamt är att sakta ner sin modekonsumtion, använd det man redan har, ifrågasätta invanda mönster och shoppa med eftertänksamhet. För visst är vi många med överfulla garderober där mycket glömts bort med tiden? Sörj inte över det, gör en inventering av din garderob och återupptäck gamla favoriter. Ge bort de du verkligen inte kommer använda, laga det som är trasigt och om du vågar, sy om det som inte känns så spännande längre.

Visst kan det kännas konstigt att som butik uppmana till att inte handla och helt ärligt känns det lite dubbelt. Uppmaningen ligger ju inte riktigt i att sluta handla utan att handla med eftertanke och aktivt ta ställning till sina inköp. För visst är det mest optimala om man som butik kunde röra sig med ett sortiment som hela tiden var i balans gentemot efterfråga för att slippa sälja kläder till reducerade priser så att man sedan kan fylla på med nyheter. Man kommer lite i kläm mellan modeproduktionens cykler och de hållbara värderingarna. Tyvärr ser nog de flesta mode och kläder som produkter som ständigt måste bytas ut. Tänk om vi istället kunde se på kläder som vi gör med soffor, boende, konst och designmöbler, som en investering. Något man vårdar och tar hand om och något man använder varje dag på ett eller annat sätt.

De bästa plaggen måste ju vara sådana som kommer åter säsong efter säsong precis som en sjuanstol.

Ps. Vi vill ju att ni fortsätter handla hos oss så vi kan utveckla ANDfair och erbjuda det bästa av hållbart mode.

1 kommentar

  1. JohannaN

    Åh vad roligt intiativ! Ser med glädje framemot fler delar i serien!
    <3