MADE IN AFRICA

av | apr 27, 2016 | Inspiration

Bild: SVT

Det är i Afrika det händer

Under våren har SVT sänt den danska programserien Made in Africa som handlat om ett kreativt Afrika som är på väg upp. Så intressant! DR:s programledare Chris Pedersen har mött modedesigners, journalister, trendsättare och andra kreatörer som sätter sin prägel på vad som är made in Africa. Gemensamt pratar många om de möjligheterna de har att visa att Afrika är mer än bara den negativa bild som visas på nyheter, utan där finns möjligheter att skapa det Afrika de vill ha.

För 7 år sen var jag i Kenya och slogs av vilka möjligheter det faktiskt finns. Jag blev illa berörd av alla kläder vi dumpar i väst som sen säljs på marknader i Kenya och många andra delar i Afrika. Jag upplevde det som mycket sorgligt att det slog ut en inhemsk produktion. Man kan diskutera det fram och tillbaka och de tar även upp det i ett av avsnitten på ett sätt som jag inte tänkt på.

Det var i alla fall besöket i Kenya för 7 år sen som la grunden till att jag vill jobba med mode på ett hållbart och mänskligt sätt. För där och då såg jag så mycket potential med att eventuellt lägga en produktion i något land i Afrika med närhet till råmaterial och liknande. Under åren har fler och fler börjat använda Afrika som produktionskontinent och jag hoppas så att man gör det på ett mänskligt vis så att det inte slutar som ett nytt utarmat Asien vad gäller produktion.

Spana in Made in Africa, det sjuder av liv! Jag blev så inspirerad till att använda mer mönster.

0 kommentarer