Blogg

Spegelreflektioner

Spegelreflektioner

Tanketåget rullar vidare

Av alla män jag kan tänka på i denna värld, vaknar jag med att börja tänka på Trump. Jag reflekterade över hur många förfärades över att en sådan man är vid makten. Sen började jag vända tillbaka och se att det är ju inte alls konstigt att han hamnade där. Som den självrannsakande och terapeutiskt bearbetande människa jag är insåg jag att han är en spegelbild av mänskligheten. Genast tog det mig tillbaka till utställningen Generation Wealth som visades på Louisana för några år sedan. Den grep tag i mig så starkt då, att jag skrev min C-uppsats i konstvetenskap om den. Den amerikanska fotografen Lauren Greenfield har under 25 års tid fotograferat samtidskulturen och skildrar hur pengar, makt och berömmelse påverkar människan. Betraktaren fick följa människans strävan efter mer i olika nedslag i framförallt USA, men även hur den ekonomiska kraschen 2007 påverkade ett land som Island för att sedan lyfta fram att Donald Trump blev president första gången. Då tänkte man att det kunde knappt bli värre än så, sen kom pandemin och kriget i både Ukraina och Gaza och Trump blev vald som president för andra gången. Vilken cocktail av mänskligt inferno. Mänskligheten var helt enkelt inte redo att vända skutan än och kanske är det som alla storhetstider, de måste krascha först för att vi ska kunna bygga nytt. Se bara på dinosaurietiden, romarriket och nu, konsumtionstiden.

Bildligt tänker jag på Salvador Dalís Metamorphosis of Narcissus, en tolkning av den grekiska mytologin om Narcissus och hur han förälskade sig i sin egen spegelbild. Nu påstår jag inte att vi förälskar oss i Trump, men är det inte lätt att förälska sig i det han står för? Pengar, makt och berömmelse? Visst är det en extrem person som jag lyfter fram, men plockar jag ner det till små beståndsdelar är det något som kan möta oss i vardagen. Jakten på bättre lön, starkare status, finare grejer, behovet av att styra våra val själva och välja vår omgivning. Kanske är det så att maktpositionerna inte förändras förrän vi själva förändrar oss? Om vi slutar acceptera att de delarna styr våra liv eldar vi inte hela tiden på makten av dem. Dock innebär det att vi behöver ändra hela vårt samhällssystem och det gör vi inte i en handvändning. Kanske är det så att hållbarhetsmål och dylikt är ett litet tappert försök, men fortfarande kopplar vi det till de ekonomiska strukturer som styr våra liv. Jag inser att det här är en stor diskussion att ta och jag besitter alldeles för lite teoretisk kunskap om det, men jag ville ändå lyfta tanken av att spegla sig själv i omgivningen för att skapa större förståelse för hur världen både hänger ihop och hur vi kan förhålla oss till kaoset som sköljer över oss.

Spegla dig själv, inte bara i Trump, utan i allt som skaver som du möter så skapar du kanske större förståelse för både dig själv och din omgivning. 

 

Nu må det bära eller brista

Nu må det bära eller brista

Det är dags att aktivera bloggen igen

Skrivandet har för mig varit en ventil, små reflektioner över livet som tagit form i text. Det var länge sen jag offentliggjorde dem. De senaste åren har de hamnat i dokument på datorn och fastnat. Antingen har de varit för privata eller stoppats på grund av allt destruktivt självtvivel jag fyller mina tankar med. Varför håller jag på så? Det jag uttrycker kan också ha ett värde för någon, om det så bara är en person som inte vill ge sig känna. Varför ducka en eventuell bekräftelse på grund av rädsla av att bekräftelsen ska utebli? Ifrågasättande kan ju också vara bekräftelse för den delen, en väldigt givande sådan.

Så nu sitter jag här och försöker lägga upp en plan för livet framåt. Jag drivs av framåtrörelse, men upplever att jag stått still alldeles för länge. Och vad gör jag då? Jo, jag kastar mig ut i det obekväma, det osäkra och ser om vingarna bär. Nu tänker jag fortsätta skriva. Kanske kommer jag till den där boken jag drömt om att få skriva till slut. Eller är det bara detta som är den kreativa ventilen just nu. De andra verktygen verkar ha rostat ihop lite.

Jag fyllde nyligen 41 år och ska på något vis vara förbi den där 40-årskrisen. Jag trodde jag hanterade krisen genom att cykla till Paris, men det vara bara en uppvärmning. Eller vad är egentligen en kris? ”It´s not a midlife crisis, it´s a midlife clarity”. Jag tänker att det är ganska fint ändå, även om det innebär en hel del smärta. Att komma till insikt och äntligen börja förstå hur pusselbitarna hänger ihop. Jag har tröstat mig med många citat det senaste året, tiden innan 40 är research och tiden efter handlar om att forma livet man önskar. Klyschor kanske, men det ligger något i dem.

Hemkomsten från Parisäventyret innebar grundlig hantering på alla plan. För att snabbspola framåt står jag här nu med större förståelse för mig själv, livet och min omgivning. Absolut inte färdig, för trots allt är jag övertygad om att livet är en process som bjuder på nya vägar, insikter och tvivel mellan varven.

Jag har i alla fall tre punkter som jag vill lyfta upp och som jag funderat en del på den senaste veckan sen jag firande in min födelsedag genom att vara på ledarskapskurs.

Osäkerheten

Kan jag vända på osäkerheten snarare än acceptera dess status? Dvs kan den bli till bränsle snarare än att begränsa mig? Jag har nog redan svarat på den, jag har ofta kastat mig ut i det osäkra, men har också i långa perioder gömt mig i mitt skal. Osäkerheten begränsar mig i de delar som handlar om förväntningar och prestation, men driver mig i de områden som är utanför min comfort zone. Borde det inte vara tvärtom? Att känna osäkerhet kan vara helt ok, men att drivas av den är inte lika lätt. Som den undersökande konstnärliga själ jag är borde jag verkligen stanna upp när osäkerheten knackar på och möta den för att kunna arbeta mig genom den. Som här, i en text eller som tidigare i skapandet av något materiellt. Vad gör osäkerheten med mig, är den grundad i mig själv eller i rädslan för hur omgivningen tar emot mig? Jag skapar som bäst när det inte finns några pålagda förväntningar, varken från mig eller omgivningen. Det är då det kommer från hjärtat. Dock behöver man ibland möta andras förväntningar. Livet är trots allt ett socialt samspel. Min teoretiska guru, Hannah Arendt, uttrycker det som en mångfald av perspektiv och syftar på mötet i det offentliga rummet.

Inflytande

När jag säger något lyssnar människor. Vilket känns märkligt då jag alltid upplever att jag aldrig lyckas bryta igenom i en folksamling eller bruset. Kanske fungerar jag bäst i tystnaden, när människor saktar ner och hinner reflektera, då upplever jag också att de har möjlighet att lyssna på mig. Troligtvis är det för att jag har svårt att pladdra på i onödan, utan det jag säger kommer ofta från det inre. Sen är jag också värderingsstyrd och att stå stadigt i värderingar kan skaka om, vilket gör att andra lyssnar.

Behov vs bekräftelsebehov

Ja, jag har behov av att känna mig backad och bekräftad, som att bli bekräftad i att jag har mandat att ta plats och tycka något. Ofta har jag varit lite av en lonely rider och det går till en viss punkt, sen blir det pyspunka. När jag sen fick en hel del bekräftelse insåg jag att jag snarare har stort behov av friktion och motstånd som för mig framåt i en framåtrörelse. För som sagt, motstånd är också en bekräftelse. Jag kom plötsligt att tänka på opponering av uppsats där jag laddat för att bli ifrågasatt, men sen inte fått något motstånd och insåg att jag blev besviken. Samma mönster finns i andra delar av livet, där jag tappar fart om jag inte får den där friktionen som skapar framåtrörelse. Jag har sällan valt den enkla vägen och med lite distans till det inser jag att det är precis som det ska vara. Om hela ens grundfokus är förändring gör man inte som alla andra. Det är också därför som vägen både varit snårig, men också bestått av val som skavt. Jag känner inte på vattnet försiktigt (rent bildligt, jag kämpar fortfarande med badångest), utan jag hoppar i. Ibland gör jag till och med bomben och ibland känns det som ett magplask.

Vad motstridigt detta är, men som parterapeuten sa, två känslor kan ligga bredvid varandra. Så livet är väl en enda stor känsla av dualitet. Å ena sidan, å andra sidan och där emellan nånstans slingrar sig vägen.

 

Keramikworkshop

Keramikworkshop

Sugen på att fylla hösten med en massa härligheter? Längtar du efter att sätta händerna i lera?

Nu finns det möjlighet att boka höstens workshop. Vi fokuserar på att kavla, tumma och ringla ( dvs ingen drejning pga platsbrist). I 2,5 h finn möjlighet att koppla bort allt runtomkring och bara låta skapandet ta över. Att skapa tillsammans ger så mycket energi. Erfaren såväl som oerfaren, känn er välkomna! Begränsat antal platser, så först till kvarn.

Tillgängliga datum:
Tis 26/9
Ons 25/10
Mån 20/11
I min ateljé i Helsingborg.
Kl. 18.30-21, 750 kr/person per workshop. 1 kg lera, glasering och två bränningar ingår samt enkel fika.

Skicka ett mail för att boka plats och datum till annika@annikagoth.se

Välkomna!

Människor tillsammans

Människor tillsammans

I skrivande stund sitter jag egentligen och försöker skriva en masteruppsats i konstvetenskap, men livet har en tendens att hela tiden komma emellan och jag har insett att jag hade en något naiv tro på att jag skulle kunna rodda både bebis och skrivande i vår. Även om det ser ut att fungera på pappret så pockar livet med sina oförberedda inlägg och planerna omkullkastas hela tiden. Å andra sidan har jag lärt mig genom åren att det är så livet fungerar, det gäller bara att följa med. 

 

Idag hamnar blicken ständigt på nyhetssidorna för att uppdatera om de brutala händelserna som just nu sker i Ukraina till följd av Rysslands attack. Ett grannland som angriper sina grannar. Hur var det nu, älska din nästa, det engelska uttrycket är bättre här… Love your neighbour. Det är svårt att stänga av rapporteringen och oron kryper allt längre in under skinnet. Samtidigt känner jag en sån tacksamhet över att sitta i min trygga skrubb och få slå på tangenterna för att skriva ur mig alla de tankar som flyger runt i huvudet. Jag lever än så länge i en skyddad och priviligerad värld.

 

Tankarna vandrar iväg till tjejen jag träffade när jag var barn, jag minns inte hennes namn, men hon tillhörde en grupp ”tjernobylbarn” som var på återkommande sommarbesök i byn jag växte upp i. Vi bytte adresser och jag fick ett brev på posten med ett kort på henne. Jag minns det så väl, hon stod i en trädgård bredvid en röd blomma, hon hade mörkt långt hår och jeanskläder. Det senare kan vara en efterkonstruktion, men det är så jag minns det. Jag undrar vad det blev av henne, hur hennes liv har sett ut och vad som händer med henne idag. När jag tänker tillbaka på detta vrider det sig i hjärtat.

 

I min uppsats skriver jag om participatory art, deltagarbaserad konst, ett ämne jag försökt att greppa under ett år nu. Det har krockat med pandemin. Det är komiskt på nått sätt att skriva om ett ämne som bygger på sociala kontakter när hela världen stängt ner och levt isolerade under så lång tid. Visst finns det andra rum än de fysiska rummen att mötas på, men det får mig att tänka på hur viktiga de fysiska mötena faktiskt är. Min teoretiska utgångspunkt är Hannah Arendts tankar om det offentliga rummet och pluralism. Hur vi människor framträder inför varandra och vi är inte ensamma utan människor tillsammans. Vårt handlande är inte beroende av ting utan av relationer, de mänskliga relationerna. Vi är både lika och olika och mellan oss skapas olika band.

 

Jag har landat i att undersöka observatörens perspektiv i förhållande till participatory art eftersom jag gång på gång stött på påstående om att det måste till ett nytt sätt att se på denna typ av konst. Det går inte att förhålla sig som betraktare på samma sätt som för traditionell konst eftersom denna typ av konst ofta innehåller mänskliga relationer och inget faktiskt objekt att undersöka.

 

I dagarna har jag börjat läsa Jacques Rancéres bok The emancipated spectator som i första kapitlet tar upp betraktaren som en aktivt handlande deltagare. Detta då betraktaren möter verket eller handlingen med sina erfarenheter och själv sorterar, jämför och tolkar med utgångspunkt i det hen står i. Här kommer åter framträdandet in och jag drar själv mina paralleller till det som sker i Ukraina nu. Vi sitter här och betraktar det som sker, en form av framträdande där huvudrollen ska både visa sin makt och ta ännu mer makt till vilket pris som helst. Hela tiden står vi som betraktare vid sidan av och väger fram och tillbaka hur delaktiga vi ska vara. De sociala mediekanalerna fylls med olika symboliska handlingar, kommentarer och önskan om att kunna göra något rent praktiskt. Hela detta läget skulle kunna analyseras i det oändliga utifrån de perspektiv jag skriver om där konst och livet på ett sätt flyter samman (Obs, jag menar inte att se det som ett konstprojekt) och där handling mellan mänskliga relationer går igen. Min poäng är nog att vi som ser oss som betraktare till detta hemska krig också kan se oss som aktivt handlande människor som med de olika erfarenheter och utgångspunkter kan göra något i det lilla. Börja med att älska din nästa. Love your neighbour.

 

 

 

(Solrosor för Ukraina)