MATERIAL – SLOW FASHION DEL 3

av | mar 13, 2014 | Slow fashion

Material - Slow fashion del 3

Material – en guide

Att klassa in material inom slow fashion är inte helt enkelt, för vem avgör vad som är rätt material? I detta kapitlet fokuserar vi på naturmaterial och material kopplade till naturliga råvaror. Se det som en liten presentation av ett urval av olika material.

Ekologisk bomull
Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället använder man mer traditionella och manuella metoder när man kontrollerar ogräs, skadedjur och sjukdomar som kan orsaka skada på plantan. Ekologisk bomull är inte bara bättre för de som odlar och hanterar bomullen utan även för oss som sen bär plaggen då det ofta kan finnas giftrester kvar i materialet. Dessutom ger ekologiskt odlad bomull längre fibrer och bättre kvalitet då växten inte stressas fram av bekämpningsmedel och konstgödseln.

Bomull under förändring (Cotton in konversion)
För att gå från konventionellt odlad bomull till ekologiskt odlad bomull är en process som tar tid. Man räknar med att det tar 3 år från att man kan kalla det ekologiskt odlad bomull. Även om man odlar bomullen  ”ekologiskt” redan det första året kan man inte få ett certifikat för att det är ekologisk bomull. Det är jorden som inte är helt ”ren”, utan kräver en övergångsperiod för att fasa ut resterna. Denna period är ofta väldigt jobbig för odlarna då de hamnar mitt emellan två olika försäljningskanaler. De får inte samma stora produktionsvolym som om man odlar på ett konventionellt sätt och man kan inte sälja det som ekologisk bomull eftersom den inte är helt ”ren” än.

Tencel
Tencel är en konstfiber från gruppen regenatfibrer. Regenatfiber tillverkas av en färdig naturprodukt. Tencel är gjord av cellulosafibrer från trämassa och man använder återvinningsbara lösningar för att ta fram fibern. Tencel är ett varumärke för fibern lyocell. Den är mjuk och känns som siden och är ett bra komplement till bomull. För att ta väl hand om produkter i Tencel rekommenderar vi att tvätta dem i tvättpåse för att minska på slitningar av fibern.

Bambu
Bambu är en cellulosafiber som är gjord av den snabbväxande bambun. På så vis kan man säga att bambu är den bästa råvaran för att göra textil av och man kallar den miljövänlig. Det finns två typer av bambufibrer tillgängliga, dels naturlig bambu som är tagen direkt från bambustammen och som påminner lite om linne i strukturen. Den andra typen är bambuviskos som ser ut som en vanlig viskosfiber. Det är denna typ som är den vanligaste. Dock finns det delade meningar om hur bra bambun är ur miljösynpunkt då man vet väldigt lite hur själva framtagningen fungerar ur en miljösynvinkel eftersom processen ser ut som hos en traditionell kemisk viskosprocess. Så även om bambu som växt är ett bra val måste man fundera över hur processen till färdig textil ser ut.

Lamafiber
Att vi tar upp lamafiber är på grund av att vi erbjuder det hos ANDfair, den lamafiber som finns i de plagg vi erbjuder är inte klassad som ekologisk, men otroligt hållbar vilket också är en väldigt viktig aspekt. Lamafibern är en lätt och mjuk fiber som ger bra isolering. Fibern är längre och starkare än många andra ullfibrer vilket gör att den inte noppar sig lika lätt. Lamadjuren har olika färger i sin ull och finns från vit till brun och svart. Generellt säger man att ull är en ”självtvättande” fiber, vilket betyder att ämnen som finns i ullen naturligt tar hand som smuts och lukt till viss del själv. Ofta räcker det att vädra ett ullplagg istället för att tvätta det för att få det uppfräschat.

Alpackafiber
Alpackan är nära släkt till laman. Alpackafibern påminner om mohair men är finare. Även alpackafibern har långa, mjuka fibrer och finns naturligt i samma nyanser som laman.

Vegetabiliskt garvat läder
Att garva läder är en påfrestande process. Vanligtvis används ofta krom som garvämne då det är billigare och processen går fortare och lädret blir mjukare direkt. Krom har negativa negativa effekter på miljön och bör sorteras som miljöfarligt avfall. Vegetabiliskt garvat läder är mycket sundare för både människan och naturen. Som garvämne använder man bland annat ekträ och ekbark. Lädret är ofta hårt från början, men mjuknar upp allt eftersom man använder det. Dessutom blir ofta kvaliteten av lädret bättre när det garvas vegetabiliskt.

Kvalitet
Att tänka långsiktigt när det gäller kvalitet är otroligt viktigt. Ofta lönar det sig att lägga lite mer energi och pengar på bra material. Speciellt om man vill tänka slow fashion. För att använda kläder måste handla om lite mer långsiktighet än att plagget endast ska kunna fungera för en speciell kväll.

Hur bra kvalitet och fina material man har så måste man även vårda sina produkter väl. Se plaggen som investeringar som måste  hanteras med värdighet. Mycket av miljöpåverkan beror på hur vi tar hand om våra plagg.  Det bästa är om man låter bli att tvätta i onödan. Ofta behöver man bara vädra plaggen för att få de uppfräschade.

0 kommentarer